zondag 6 maart 2016

Chocolade cake met amandelen


Een maand geleden bakte ik ook iets met chocolade in de hoofdrol. Toeval hoor. Of misschien niet. In elk geval had ik zin in een cake met chocolade. We hebben dan ook iets te vieren. Ons kleine meisje, dat al helemaal zo klein niet meer is, kan fietsen ! We hebben al héél vaak met haar geoefend en haar enthousiast proberen te maken, maar telkens zonder veel succes. Tot ze er nu plots mee weg is ! Wauw. Zij is zelf blij en vind het ontzettend leuk die fiets nu. Zij blij. Papa blij. Mama blij. Dus wou ik een feestelijk taartje maken.

De cake bevat amandelmeel. Dit zijn tot poeder gemalen ontvelde amandelen. Je kan het kopen in de biologische supermarkt. Ik hou van noten in het deeg, denk maar aan de Linzer taart, al was die met hazelnoten en nu zijn het amandelen.

Het recept komt uit een boek Modern Classics deel 2 van die geweldige Australische dame Donna Hay. Zij staat bekend om haar simpele maar lekkere recepten. Haar kookboeken en magazine staan bovendien vol prachtige foto's die ook heel eenvoudig maar echt super mooi zijn. Haar boeken doen je watertanden en je vingers jeuken om eraan te beginnen.

Ingrediënten:


voor de chocolade cake:

  • 300 gram pure chocolade
  • 250 gram boter
  • 5 eieren
  • 110 gram suiker
  • 170 gram bloem
  • 2 en een 1/2 theelepel bakpoeder
  • zout
  • 120 gram amandelmeel

voor het chocolade fudge glazuur:
  • 200 gram pure chocolade
  • 100 milliliter room
  • 55 gram boter

Werkwijze:

  • Verwarm de oven voor op 150 graden
  • Bekleed een springvorm van 20 cm met bakpapier.
  • Laat de chocolade en de boter smelten op een zacht vuur in een pannetje tot één geheel en laat afkoelen.
  • Klop de eieren en de suiker gedurende 8 tot 10 minuten tot het een bleek en smeuïg mengsel is.

  • Zeef de bloem en het bakpoeder en voeg dit voorzichtig met een spatel toe aan het eier-suikermengsel. Het zout, het amandelmeel en het boter-chocolademengsel mogen er ook bij.
  • Giet het mengsel in de bakvorm en bak het 50 minuten of totdat een naald er droog uit komt.
  • Laat de taart afkoelen in de vorm op een rooster.
  • Maak het chocoladeglazuur door de boter, de room en de chocolade au bain marie samen te smelten tot één geheel. 
  • Laat het afkoelen en klop het wat luchtig.
  • Bestrijk de bovenkant van je taart hiermee.



Conclusie:

De taart is één en al chocolade ! De fudgelaag is buitengewoon lekker. Heel decadent. Ze maakt de taart echt af. Zonder deze glazuurlaag zou de taart misschien een beetje saai en droog zijn. Ik zou ze dus niet maken zonder. Volgende keer snij ik de taart misschien wel door en doe er een laagje fudgeglazuur of abrikozenconfituur tussen.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...