Pagina's

vrijdag 1 april 2016

Home made Ikea Daim taart (glutenvrij)

 

Als je wel eens in het restaurant van Ikea komt, heb je vast buiten de Zweedse balletjes, al wel eens een stukje van deze Daim taart gegeten. Indien niet, dan zou ik zeggen, doe dat direct. Of beter nog, maak deze taart  nu gewoon zelf !

Ik ben super gelukkig om dit recept aan jullie te kunnen voorstellen. Ik liep al zo lang rond met het verlangen om deze taart te maken en het is me warempel gelukt ! Vroeger surfte ik al wel eens het internet af op zoek naar het geheim, maar nooit vond ik een recept dat goed was.

Tijdens mijn vakantie in Noorwegen vorige zomer kocht ik er twee kookboeken. In het Noors ja, maar dat valt best mee hoor. De benamingen van ingrediënten dat heb je snel door als je daar een week of twee rondloopt en regelmatig naar de supermarkt gaat. Voor de rest helpt google translate om de uitleg te ontcijferen. Eén van die boeken is Det sote liv : Kristines favoriter van Kristine Ilstad met haar gelijknamige blog Det sote liv. In dit prachtige bakboek staat het recept voor Bringebaersuksess Dat is een taart bestaande uit amandelgebak, een crèmig laagje dat ze Suksess-crème noemen en afgewerkt met frambozen in gelei. Heel lekker en zomers.

Maar, ik besefte plots dat als je de frambozen door een chocoladelaag en Daim vervangt je misschien wel eens mijn favoriete Daim taart zou krijgen die ik in Ikea altijd zo graag eet ! Je kan deze taart trouwens ook kopen in een aantal warenhuizen in de diepvriesafdeling onder de naam Almondy taart. Ik probeerde het uit en was heel tevreden over het resultaat ! Benieuwd ? Zo deed ik het ;
  
 

Ingrediënten:


voor de amandellaag:
  • 4 eiwitten (120 à 130 gram)
  • 150 gram bloemsuiker/poedersuiker
  • 1/2 theelepel bakpoeder (Kies een glutenvrij merk als dat belangrijk voor je is.)
  • 150 gram gemalen amandelen (met vlies)



voor de "suksess" crème laag:
  • 2 eierdooiers
  • 50 milliliter room
  • 75 gram suiker
  • 1 theelepel vanillesuiker
  • 125 gram zachte boter (op kamertemperatuur dus)



voor de afwerking:
  • 200 gram melkchocolade in callets of in kleine stukjes gehakt
  • 50 milliliter room
  • + 50 gram Daim chocolade (kruimels) Ik gebruikte Daim Strøssel van het merk Freia die ik op vakantie in Noorwegen kocht, maar je kan zelf ook Daim in stukjes hakken natuurlijk.



Bereidingswijze:

voor de amandellaag:

  • Maal de amandelen fijn. 
  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Bekleed een bakvorm van 21 cm met bakpapier.
  • Klop het eiwit al half stijf. 


  • Voeg de gezeefde poedersuiker en het bakpoeder hieraan toe en mix tot je de consistentie krijgt van meringue. 


  • Meng tenslotte voorzichtig de gemalen amandelen toe met een spatel.


  • Doe het mengsel in de bakvorm en bak gedurende 25 à 30 minuten op 175 graden.


  • Laat afkoelen op een rooster.
  • Verwijder voorzichtig de springvorm en het bakpapier.


voor de crème laag:

  • Doe het eigeel, de room, de suiker en de vanillesuiker in een steelpannetje en laat dit al roerend met een klopper heel zachtjes opwarmen tot net niet aan de kook. 


  • Het mengsel moet, net niet kokend, indikken. 
  • Wanneer je op de achterkant van een lepel er een streepje in kan trekken en als het streepje blijft, dan is de crème klaar.
  • Let op dat je niet te haastig of met te hoog vuur werkt want dan krijg je gebakken roerei.


  • Laat het ingedikte mengsel afkoelen tot kamertemperatuur en voeg dan de zachte boter in stukjes al roerend toe. Je hebt nu een glanzend romig mengsel. Met het toevoegen van de boter wordt het ook een beetje bleker van kleur dan voordien.


  • Bewaar de crème koel tot je hem nodig hebt.

voor de afwerking:

  • Draai het amandelgebak om zodat je bodem de bovenkant wordt. Deze kant is immers mooier en rechter. Heb je enkele verbrande randjes ? Snij deze dan bij met een dunschiller. Veel handiger dan met een mesje ! 


  • Snij je taart doormidden en besmeer met een laag van de afgekoelde crème.


  • Leg de andere taarthelft hierop en besmeer bovenaan opnieuw met een laag van de crème.


  • Bestrooi met de Daim kruimels.


  • Voor de chocolade laag doe je de room in een steelpannetje en brengt het aan de kook. Neem van het vuur en voeg de chocolade toe zodat deze smelt in de aanwezig warmte van de room. Roer goed door. Het mengsel moet voldoende vloeibaar zijn zodat je het over de taart kan uitgieten. Voeg indien nodig wat extra room toe.
  • Strijk de chocolade wat uit, zodat ook de zijkant mooi bedekt is.
  • Besprenkel eventueel met nog wat Daim kruimels. 



  • Bewaar de taart een nachtje in de koelkast, dan komen de smaken het best tot z'n recht. 
  • Neem ze er wel uit een halfuurtje voor serveren, anders is de succes crème te hard in plaats van lekker smeuïg.


Conclusie:

Mijn vermoeden dat de in Scandinavië zo populaire "Suksess taart" de basis is voor de Daim taart is vandaag waarheid geworden. Als je het mij vraagt is het gewoon een perfecte kopie van de beroemde en populaire Ikea taart. Het amandelcake laagje klopt en de crème laag is ook helemaal top. Ik ben hier super gelukkig mee en hopelijk jullie ook. Laten jullie weten wat je ervan denkt ? Wees aub wel zo vriendelijk om naar mijn site te verwijzen als je het recept overneemt.

PS:
Dit recept heeft in november 2017 een update gekregen. Er zijn nieuwe foto's bij geplaatst en tekst is wat uitgebreid en zo hopelijk ook duidelijker geworden. De grootste aanpassing gebeurde in de chocoladelaag. Vroeger smolt ik gewoon chocolade en goot dit uit over de taart. Maar die was dan achteraf vaak moeilijk te snijden doordat de chocolade terug helemaal hard geworden was. Door nu een combinatie van chocolade en room te gebruiken krijg je een chocolade ganache laag en deze is nog steeds erg lekker, maar veel beter snijdbaar.




21 opmerkingen:

  1. Hallo Els. Wat precies is Daim ?
    Groetjes, Vera

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hi Vera, Daim dat is een van oorsprong Zweeds chocolade snoepje met krokante karamel in. Heel erg lekker !!! Je kan het kopen in de Food afdeling van Ikea en een aantal warenhuizen. In Delhaize en Colruyt heb ik het ook al gezien. Google het maar eens dan zie je afbeeldingen. Deze links helpen wellicht ook wel:
      https://nl.wikipedia.org/wiki/Daim_(merk)
      http://www.continentalsweets.com/nl/49/content/44/daim.html
      Groetjes daar in Hasselt !

      Verwijderen
    2. Dank je wel Els :-) Ga ernaar op zoek in de Colruyt want pen pas in de Ikea geweest. Groetjes vanuit Hasselt !!

      Verwijderen
    3. Veel plezier en succes ermee en laat me weten wat je ervan denkt ! Voor Tony's collega's heb ik ook één gemaakt en die waren ook enthousiast !

      Verwijderen
  2. Superlekker! Ik heb ze nu al 2x gemaakt. Ze is zelfs lekkerder dan die van Ikea :-) Bedankt voor het recept!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dat is heel leuk om te horen! Super bedankt voor je bericht Lexike!
    Groetjes uit Noorwegen (ben terug op vakantie daar nu), hopelijk doe ik hier weer goede ideetjes op.
    Ik koop alleszins een hele grote voorraad Daim Strossel kruimeltjes !!!
    Els

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Nadat ik van de week bij Ikea voor een lege vriezer stond, bedacht ik dat er vast wel ergens een recept op internet rond zou zwerven om zelf een Daimtaart te maken. En ja hoor! Dus zo kwam ik hier terecht.
    Nu ben ik zelf absoluut geen keukenprinses, dus de taart is niet zo mooi geworden als jouw voorbeeld. Ik vond bijvoorbeeld de taart te dun om 'm in twee lagen te snijden, dus heb ik 'm zo gelaten. En ik kon in de supermarkt geen Daim vinden, alleen Milka met Daim. Dus had ik mijn dochter eropuit gestuurd, maar die kon het ook niet vinden, kwam met Werther's terug. Dus toen hebben we dat maar gecombineerd: een paar Werther's in stukjes gehakt en de Milkareep met Daim gesmolten.
    Hij staat nu in de koelkast om morgen aan te snijden, dus ik ben benieuwd!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hi Jacqueline,
      Wat leuk dat je op mijn site uitkwam en het recept uitprobeerde ! In de food shop van Ikea kan je vaak ook repen Daim chocolade kopen. In de supermarkt is het inderdaad een kwestie van geluk of het in het assortiment zit of niet. Misschien volgende keer een kleinere bakvorm gebruiken, dan krijg je een taart die wat hoger is en kan je hem wel doorsnijden.
      Laat je me ook weten wat je ervan vond ? Ik ben héél benieuwd !
      Nog één tip: laat de taart even op temperatuur komen. Als je hem eet, zo uit de ijskast is de suksess crème wat minder smeuïg.
      Groetjes! Els

      Verwijderen
  5. Ik heb 'm net gemaakt en we zijn allemaal erg enthousiast over de smaak! De bodem vond ik wel erg lastig. Hij werd heel los en schuimtaart-achtig, waardoor ik 'm niet door de helft kon snijden. Ik denk dat ik het eiwit te ver heb opgeklopt of teveel bakpoeder gebruikt?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Esther,
      Bedankt voor je reactie. Fijn om te horen dat je het lekker vond!
      Het is moeilijk voor mij om van op afstand in te schatten wat er mogelijk mis gelopen is met je bodem. Bedoel je met schuimachtig dat de bodem nog nat was ? Of was het heel droog en bros ?
      Je moet alleszins gemalen amandelen met vlies gebruiken en geen amandelmeel (zonder vlies) dat veel lichter van kleur is. Je moet maar een 1/2 theelepel bakpoeder gebruiken of je kan het zelfs gewoon weglaten. Verder zou ik ook aanraden om goed naar de foto's te kijken zodat je weet hoe het eiwit er uit moet zien als je het opklopt. Hopelijk probeer je het nog een keer en gaat het met deze tips vlotter.
      Groetjes,
      Els

      Verwijderen
  6. Ik wil volgende week dit revept gaan uitproberen:) maar nu zag ik dat je Van milka ook repen chocolade hebt met daim. Zou deze ook gebruikt kunnen worden in stukjes?

    Groetjes Kelly

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Sorry voor de late reactie. Mijn blog ligt stil omdat ik er de laatste tijd geen tijd voor had. Het vraagt immers wel wat werk zo'n blog onderhouden.
      De repen van Milka met Daim zijn minder geschikt gewoon omdat er veel minder Daim in zit dan wanneer je zelf een reep Daim verkruimeld. Maar kan je echt geen Daim vinden, dan is het wel een geschikte noodoplossing.
      Groetjes

      Verwijderen
  7. Reacties
    1. Kookroom heeft een vetpercentage van 20% en is geschikt voor sausen romig te maken, maar niet zo voor patisserie. Ik gebruik hiervoor steeds van die kleine kartonnen doosjes met room van 30% vetgehalte.

      Verwijderen
  8. Bedankt om het recept te delen. Ik was er al zooooo lang naar opzoek. Mijn meringue kwam langs de zijkanten hoger op en in het midden bleef hij lager. Hoe komt dit ? Of is dat normaal ? Mijn bakvorm was wel 20 cm ipv 21 cm en ik bak alles op 160 graden. De taart was kei lekker !

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dag Vera, bedankt voor je bericht. Blij dat je het lekker vond.
      Dat je bakvorm 1 cm groter is, is niet zo'n probleem, dan zal je taart gewoon iets lager worden. Maar wanneer je de temperatuur instelt op 160°C ipv 175 dan ga je wel een minder geslaagd resultaat krijgen. Vermoedelijk zal je meringue hierdoor in het midden minder bakken en wat inzakken.
      Groetjes

      Verwijderen
  9. mijn zoon houdt alleen van deze taart en nu is alles natuurlijk dicht, dus moet nu zelf gaan bakken. moet ik kookroom of slagroom voor de room gebruiken?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo, ik gebruik altijd room van 30% vetgehalte. Hoop dat dit helpt.
      Groetjes

      Verwijderen
  10. Is het ook mogelijk deze taart te bakken en, als hij volledig afgekoeld is, in te vriezen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo, ik heb het nog nooit gedaan, maar het lijkt me geen probleem. Ikea verkoopt deze taart immers diepgevroren in haar Food shop. Groeten, Els

      Verwijderen
  11. Hoi Els, ik heb vandaag de Daim taart gemaakt. Het is me met het amandelen niet zo goed gelukt, of te weinig bakpoeder of niet lang genoeg in de oven geweest.We zijn morgen benieuwd hoe die smaakt.

    BeantwoordenVerwijderen