dinsdag 31 mei 2016

Pim's cake pancakes (Jaffa pancakes)


Vandaag stel ik jullie een combinatie voor van twee van mijn favoriete lekkernijen : Pim's cakes of Jaffa cakes (zoals ze in Engeland bekend zijn) en American pancakes.

Ik ben gek op de vooral in Engeland erg populaire combinatie van sinaasappel en chocolade  en dus ook op deze Pim's cake koekjes. Ze bestaan uit een luchtig, droog cake-koekje met sinaasappelgelei op en overdekt met krokante pure chocolade. Er bestaan ook andere smaken met framboos, kersen, citroen enzovoort, maar sinaasappel is toch de klassieker. Het was een kwestie van tijd vooraleer ik hier iets mee ging doen.

Wist je trouwens dat in Engeland deze koekjes officieel cakejes zijn ? Op koekjes overdekt met chocolade moet je btw betalen maar op cakejes overdekt met chocolade niet. De producent kon in 1991 voor de rechtbank bewijzen dat deze koekjes cakejes zijn. Hoe ? Doordat koekjes zacht worden met de tijd, cakes daarentegen, zoals Pim's cake worden hard. True story : zie Wikipedia

American pancakes zijn dankzij hun sponzige, maar tegelijk ook luchtige textuur een andere favoriet van me. Voor de Amerikaanse pannenkoeken gebruik ik mijn vertrouwde recept dat bestaat uit karnemelk en erg veel bakpoeder en ook wat bicarbonaat. De luchtigheid en dikte die daarmee wordt gecreëerd doet je misschien wel schrikken als je enkel die anorectische dunne pannenkoekjes van ons hier kent. Het Pim's cakes' effect heb ik erin geïntroduceerd met hulp van sinaasappelconfituur en bakvaste chocolade druppels.

Zal dit huwelijk slagen ?

Ingrediënten:


droge ingrediënten:

  • 200 gram bloem
  • 1/2 theelepel bicarbonaat
  • 2 theelepels bakpoeder 
  •  3 eetlepels suiker
  • 1/4 theelepel zout
  • 50 gram bakvaste chocolade druppels

natte ingrediënten:

  • 225 milliliter karnemelk (liefst op kamertemperatuur)
  • 2 eieren (liefst op kamertemperatuur)
  • 80 gram gesmolten boter (niet meer heet)

extra:

  • sinaasappelconfituur
  • beetje olie om de pannenkoeken in te bakken



Ter afwerking: ahornsiroop of agavesiroop

Werkwijze:

  • Doe alle droge ingrediënten bij elkaar in een mengkom en roer goed door.
  • Doe alle natte ingrediënten bij elkaar in een andere kom en meng ook dit mengsel. Het is aan te raden om natte ingrediënten te gebruiken op kamertemperatuur. Als je karnemelk erg koud is zal je anders klompjes gestolde boter krijgen in je mengsel.
  • Meng de droge met de natte ingrediënten kort, totdat alles net gemengd is. Zeker niet te lang mengen, Er mogen gerust nog wat brokjes in het deeg zitten. Meng je te lang dan gaat het luchtige effect verloren !
  • Neem een schep deeg en doe dit in een pan met wat olie. Bak de pannenkoekjes aan één kant en doe er wat sinaasappelconfituur op. 
  • Zet je vuur niet te heet ! Je pannenkoek dreigt dan aan te bakken terwijl hij vanbinnen nog niet gaar is. Beter is het om je vuur een beetje lager te zetten, dan duurt het misschien allemaal wat langer, maar dan bakt er tenminste niks aan. 
  • Bak vervolgens de andere zijde. 
  • Ze zijn heel lekker met nog een beetje ahornsiroop of agavesiroop erover gegoten en wat extra chocolade druppels.

Conclusie:

Mmmh dit is lekker ! Echt een match made in heaven !  Uit twee favorieten ontstaat een nieuwe favoriet. 
De sinaasappelconfituur karameliseert een beetje bij het bakken. Heerlijk. Helaas maakt de confituur tijdens het bakken wel wat kleine holtes in de pannenkoek, maar dat vond ik niet erg want die is dik genoeg. Je presenteert hem gewoon met de mooie kant bovenop. 
De pannenkoek is ook heerlijk met enkel de chocolade erin, voor mensen die niet zo gek zijn op sinaasappelconfituur, zoals mijn man en dochter.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...