zondag 10 juli 2016

Frambozen succes taart (glutenvrij)

 

De zomervakantie is eindelijk  begonnen ! De laatste dagen school en de eerste week  grote vakantie werden in ons gezin wel helemaal overschaduwd doordat mijn vader onverwacht in het ziekenhuis belandde. Het zijn een paar spannende dagen geweest, maar gelukkig is hij sinds vrijdag terug thuis. Dit is natuurlijk een hele goede reden om nog eens een taart te maken ! 

De start van de vakantie heeft me een beetje verrast. Je bent in een dagelijkse routine en een week, een maand vliegt zo voorbij. Sinds ik besloot om op professioneel vlak een stap terug te zetten, was de behoefte aan een reis, aan iets waar je jezelf op kan verheugen en naar aftellen, veel minder groot. We hadden wel een paar vage reisplannen, maar er lag nog helemaal niks vast. Enkele dagen terug hebben we echter de knoop doorgehakt om terug op reis naar Noorwegen te gaan. Vorige zomer zijn we er ook geweest en het was ons er alle drie ontzettend bevallen. Vorig jaar gingen we er met het vliegtuig naartoe en bezochten we de streek rond de stad Alesund. Dit jaar gaan we met de ferryboot vanuit Kiel in Duitsland en maken we een tour vanuit Oslo naar de streek rond Bergen. Ik twijfel er niet aan dat het een mooie vakantie zal worden. 

Vorig jaar proefde ik te Noorwegen voor het eerst deze Bringebaersuksessterte, zoals ze in het Noors zeggen. Thuis besloot ik ze na te maken omdat ik besefte dat ze de basis vormde voor de megalekkere Daim taart die je ondermeer bij Ikea kan eten. Deze chocoladetaart is lekker, maar een beetje machtig. De fruitige varianten vallen veel lichter en meer zomers uit. De aardbeien succes taart was al eerder een succes en nu wou ik dus de frambozen versie maken zoals ik zelf oospronkelijk geproefd had. In Noorwegen gebruiken ze een jellypudding voor de frambozenlaag. Aangezien je dat hier nauwelijks kan kopen, koos ik voor een dunner laagje gelei dat wordt gemaakt met Taartina.

Als je nu denkt dat de cirkel rond is met deze versie dan ben je fout. Ik wil nog graag andere smaken  maken want ik vind ze een ideale, lekkere en veelzijdige basis. Helemaal prettig is het feit dat ze bovendien ook nog eens glutenvrij is, zo kan iedereen meegenieten.

Ingrediënten:


voor de amandellaag:

  • 150 gram gemalen amandelen (met vlies)
  • 4 eiwitten
  • 150 gram poedersuiker/bloemsuiker 
  • 1/2 theelepel bakpoeder (Kies een glutenvrij merk, als dit belangrijk is voor je)

voor de succescrème laag:

  • 2 eierdooiers
  • 75 gram suiker
  • 1 theelepel vanillesuiker
  • 50 milliliter room
  • 125 gram boter

voor de fruitlaag:

  • 300 gram frambozen (bij voorkeur vers, maar diepvries kan ook.)
  • 1 zakje Taartina van het merk Oetker (rood of kleurloos) (Verkrijgbaar o.a. in Delhaize)
  • 250 milliliter water
  • scheutje Liga of andere zoete siroop of 2 eetlepels suiker

Werkwijze:

  • Maak de amandellaag en de succescrème zoals hier beschreven.

  • Bij de aardbeien succes taart verwijderde ik na het bakken van de amandellaag, het bakpapier uit de bakvorm. Je doet de taart voor de geleilaag dan wel terug in de bakvorm.  De gelei loopt dan ook een beetje in de kloof naast je taart aangezien de amandellaag loslaat van de rand en er een opening ontstaat. 
  • In deze frambozentaart liet ik het bakpapier rond de amandellaag bij het afkoelen en verwijderde het bakpapier pas nadat de gelei opgesteven was. De gelei loopt dan niet in de "kloof". Je kiest zelf maar welke werkwijze je verkiest.

  • Besmeer de afgekoelde amandellaag met de afgekoelde en opgesteven succescrème.
  • Verspreid de frambozen over de succescrèmelaag van je taart. Indien je diepvriesframbozen gebruikt, kan je tussen de crèmelaag en het fruit eventueel een dun laagje gemalen amandelen of koekjeskruimel strooien. Dit dient om het vocht wat te absorberen.
  • Meng de siroop of suiker bij je water.
  • Los het Taartina poeder op in deze vloeistof en roer goed door om klonters eruit te halen.
  • Breng het mengsel al roerende met een garde aan de kook tot het dikker wordt.
  • Giet dit uit over het fruit en laat opstijven.
  • Haal de taart om te serveren een halfuurtje voordien uit de koelkast. De crèmelaag stijft in de ijskast immers op doordat de boter erin hard wordt. Als je de taart er een tijdje vooraf uit haalt, dan is je crème heerlijk smeuïg.

 

 Conclusie: 

Lekker, fris en fruitig ! De amandellaag is zacht en mals. Ze smaakt lichtjes zoet. De frambozen zorgen voor een zure en verfrissende toets en de romige botercrème brengt de twee tot een verrukkelijk geheel. Een ideale zomerse taart die zeker niet te machtig is om er een tweede stukje van te nemen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...