donderdag 18 augustus 2016

Skyr bosfruit yoghurt taart met hazelnoten cake bodem

 

We zijn terug thuis uit vakantie ! Al bijna een week om precies te zijn, maar die eerste dagen hadden we het druk met bezoekjes brengen aan de familie en met uitpakken en wassen, héél véél wassen. Ik was er dus nog niet aan toegekomen om nog eens iets te bakken. 

Bij onze thuiskomst hing er een ongelooflijk grote hoeveelheid frambozen aan onze struik. Wat een leuke verrassing. Nu is het al weer enkele dagen later en ik heb sindsdien nog elke dag goed kunnen oogsten. Dankzij het mooie zonnige weer natuurlijk. Alles gaat direct in de diepvries, zo kan ik er iets lekkers mee maken als ik er zin in heb. In Noorwegen groeien de frambozenstruiken overal in het wild en heb ik ook goed kunnen plukken. Ik heb er zelfs confituur mee gemaakt. Het stond er ook vol blauwe bessen. Niet van die grote dikke exemplaren die je in de winkel kan kopen, maar hele kleine nogal zure bessen. Helaas heb ik daar niks mee gedaan.

Noorwegen was trouwens opnieuw erg leuk. Dit jaar zaten we in de regio rond de stad Bergen. Die stad staat erom bekend dat het er vaak regent. Wel dat hebben we een paar keer mogen ondervinden. Ga nooit zonder paraplu op stap daar. De watervallen stroomden dan ook extra mooi en de regenbogen waren talrijk. Vorig jaar bezochten we de streek rond Alesund en in 2008 de Lofoten. Het was dus onze derde reis, maar het smaakt nog steeds naar meer. Noorwegen is zo ontzettend groot en gevarieerd dat je het land zeker niet in één reis gezien hebt.  

Wat heb ik er veel kaneelbroodjes gegeten ! Ook gebakjes met noten en ja, heel veel Skyr. De door mijn zo geliefde IJslandse yoghurt was daar te vinden in de meest verrassende smaken zoals koffie en kokosnoot. We huren de laatste jaren steeds onze vakantiehuisjes via Airbnb en dan kom je vaak terecht in iemands thuis. Veel gezelliger en persoonlijker dan een anonieme hotelkamer of een saai leeg huisje uit een vakantiepark. Heel leuk vind ik het dan om de boekenkast te doorzoeken naar kookboeken. In Noorwegen houden ze duidelijk ook veel van bakken. Ik heb dus weer veel ideetjes opgedaan.

Tijdens de zomer wordt er veel gebak gemaakt met het lokale fruit : frambozen, blauwe bessen en kersen. Terug thuis had ik dan ook zin in zo'n taartje. Ik stelde vast dat je bij Albert Heijn nu ook de door mij zo geliefde Skyr yoghurt van Arla kan kopen in de smaak bosfruit. Daar wou ik dus mee aan de slag.  Een taartje met een bodem van cake met hazelnoten en een bovenlaag van Skyr met bosvruchten en nog wat extra frambozen uit onze tuin. Wees gerust je kan ook andere yoghurt gebruiken met een dikke stevige structuur zoals Griekse yoghurt ofzo. Ik baseerde me losjes op een Duits recept voor Himbeer Nuss Torte uit Dr. Oetker Blitzschnell backen von A-Z, maar gaf er een eigen twist aan.


Ingrediënten:


voor de hazelnoten cake bodem:

  • 100 gram gemalen hazelnoten
  • 75 gram bloem
  • 25 gram maizena
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 2 eieren
  • 100 gram bloemsuiker / poedersuiker
  • 1 zakje vanille suiker (= 8 gram)
  • 100 milliliter zonnebloemolie


voor de Skyr bosfruit yoghurt laag:

  • 300 gram Skyr bosfruit yoghurt of een andere stevige dikke yoghurtsoort bv Griekse
  • 200 gram koude room
  • 50 milliliter Liga siroop of een andere zoete fruitsiroop  
  • 150 gram frambozen + extra voor versiering
  • 3 blaadjes gelatine (+ een beetje koud water om de gelatine in te weken)


  • Als versiering: fruit, chocolade, confituur of jam, muntblaadjes,....

Werkwijze:


voor de hazelnoten cake bodem:

  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Beboter een springvorm en bekleed de bodem en zijkant met bakpapier
  • Ik gebruikte een springvorm van 21 cm en die was echt tot aan de rand gevuld. Groter mag dus zeker wel, maar dan zal je taart wel minder hoog worden.
  • Doe alle ingrediënten in je deegkom en mix alles tot één geheel.


  • Doe het deeg in je springvorm en bak gedurende 20 minuten.
  • Test met een naald of je cake gaar is.
  • Laat de cake afkoelen op een rooster. Haal de cake niet uit te vorm en verwijder het bakpapier niet.



voor de skyr bosfruit yoghurt laag:

  • Laat de gelatine 5 minuten weken in koud water.
  • Klop ondertussen de room op tot een luchtige mousse, maar niet helemaal stijf.
  • Knijp de velletjes gelatine goed uit en laat ze smelten in een steelpannetje op een laag vuur. 
  • We gaan de gelatine in stapjes toevoegen aan de yoghurt en de room. Doe je dit te bruusk dan riskeer je om met allemaal onsmakelijke gelatine klonters in je yoghurtlaag te eindigen. Dus geleidelijk aan toevoegen en onder mekaar mengen is de boodschap.


  • Voeg de Liga siroop toe aan de gesmolten gelatine en roer goed door.


  • Haal je pannetje van het vuur en voeg enkele eetlepels yoghurt toe aan het gelatine mengsel. Roer goed door.


  • Voeg het gelatine mengsel vervolgens toe aan je yoghurt en roer nogmaals goed door.
  • Roer er de room onder.


  • Tenslotte voeg je de frambozen toe en roer je ze er voorzichtig onder zonder ze stuk te maken.


  • Giet het mengsel op je afgekoelde hazelnoten cake.


  • Zet alles in de ijskast gedurende minstens 2 uur.

  • Verwijder je springvorm en voorzichtig ook het bakpapier.
  • Versier tenslotte met wat extra frambozen of ander fruit, confituur of jam, witte chocolade en wat muntblaadjes.
  • Bewaar de taart koel en afgedekt.


Conclusie:


De taart is heerlijk ! Ze is licht en fris en helemaal niet machtig. Ik hou van de frambozen die verstopt zitten in de yoghurtlaag. In de hazelnoten cake proef je echt de nootjes. De gemalen noten geven bovendien een lichte crunchy bite en dit staat in mooi contrast met de zijdezachte romige structuur van de yoghurtlaag. De cakelaag is door de noten wat droger, maar de yoghurt compenseert dit helemaal. Je kan eventueel de cakelaag wat besprenkelen met een likeur naar keuze, zo is je cakelaag vochtiger. Lekker !



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...