dinsdag 27 december 2016

Kaneelbroodjes versie 2

 

Nu denk je misschien : Kaneelbroodjes ? Die staan toch al op de blog ? Dat klopt, kijk hier maar eens. Op Kerstdag had ik opnieuw zin om kaneelbroodjes te bakken samen met mijn dochter maar deze keer maakten we ze in een andere vorm. Het deeg is identiek aan de vorige broodjes. Maar door het deeg nu op het einde anders te bewerken zien ze er helemaal anders en nog leuker uit. Het lijkt misschien moeilijk, maar dat is het helemaal niet. Beloofd !

Zin om deze kerstvakantie ook deze kaneelbroodjes te bakken? In Scandinavië staan ze bekend als kanelsnurrer. Iedereen maakt ze daar zelf. Je haalt er direct een beetje Scandinavische kerstsfeer mee in huis. De hele woning gaat er heerlijk van ruiken en het is super gezellig ! Hier zie je hoe wij het deden :


Ingrediënten: goed voor 8 grote kaneelbroodjes

voor het brooddeeg: 

  • 500 gram bloem
  • 1 pakje verse gist (42 gram)
  • 120 gram suiker
  • 150 milliliter lauwwarme melk
  • 1 ei
  • 1 theelepel gemalen vanille (Ik koop dit in de biologische supermarkt. Eventueel te vervangen door zelf het merg uit een vanillestokje te halen of vanillesuiker)
  • 1 snuf zout
  • 1 snuf kaneel
  • 1 eetlepel magere verse kaas, kwark, skyr of yoghurt
  • 60 gram vloeibare (gesmolten) boter

voor de kaneelvulling:

  • 50 gram vloeibare (gesmolten) boter
  • 50 gram suiker
  • 1 eetlepel kaneel
  • 1 snuf gemalen vanille
  • 1 eigeel


Werkwijze:

  • Maak het deeg en de kaneelvulling zoals hier beschreven.
  • Rol je deeg in een rechthoek uit van zo'n 40 op 60 cm grootte.


  • Bestrijk je deeg met het kaneelmengsel. Ik gebruik hiervoor liefst een borstel.


  • Plooi de bovenste helft van je deeg op de onderste helft.


  • Plooi nu de linkerhelft op de rechterhelft.


  • Rol je deeg nog een paar keer goed uit tot een rechthoek.


  • Snij met een super scherp mes je deeg in lange repen. Snij deze repen daarna nog eens door zodat je twee strengen krijgt, behalve een klein stukje bovenaan dat je niet insnijdt.



  • Nu ga je de twee strengen om mekaar draaien.


  • Vervolgens ga je de gedraaide deegstreng oprollen.


  • Het uiteinde stop je netjes onderaan je broodje weg.


  • Bestrooi de broodjes eventueel met wat parelsuiker als je dat hebt.
  • Leg de broodjes op een siliconen bakmat of op een bakplaat met bakpapier. Bewaar voldoende afstand want de broodjes zullen nog flink uitzetten.


  • Laat 20 minuten rusten en rijzen onder een doek, beschermd van tocht en temperatuurschommelingen.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 160 graden.
  • Bak er de broodjes in gedurende 20 minuten tot ze goudbruin kleuren.

Conclusie:

Heerlijk ! Ik vind de kaneelbroodjes heerlijk, welke vorm ze ook hebben, maar nu zien ze er helemaal feestelijk en spectaculair uit. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...